JUDO

Judo on alunperin Japanista kotoisin oleva kamppailulaji, jossa se on saanut alkunsa 1880- luvulla. Jigoro Kano, kasvatustieteilijä ja ju-jutsu mestari, alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia. Kano halusi korostaa judossa sen harrastajien henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisenä. Suomeen judo on tullut jo 1950- luvulla ja Suomeen judoliitto on perustettu vuonna 1958, sen seurauksena, että Kano oli levittänyt lajia myös Japanin ulkopuolelle. Judo on nykyisin maailman suosituin kamppailulaji.


Judossa tarkoituksena on heittää vastustaja selälleen hallitusti ja voimalla tai mattokamppailussa saada sidonta, käsilukko tai kuristus. Judo on turvallinen laji sen takia, että siihen on valittu tekniikoita, joita voi tehdä täydellä teholla, aiheuttamatta vaaraa vastustajalle. Judo tarkoittaa joustavaa tietä ja perustuukin vastustajan myötäämiseen ja oman voiman mahdollisimman tehokkaaseen käyttämiseen. 


Judo sopii kaikille, ikään, sukupuoleen, painoon tai pituuteen katsomatta ja sitä voi harrastaa oman tasonsa mukaan, niin kuntoilu kuin kilpailut mielessä. Koska judossa on lukematon määrä erilaisia tekniikoita, jokaiselle löytyy omanlaisensa "judotyyli". Jokaisen judon harrastajan kannattaa kokeilla kilpailua, sillä kilpailuissa judoka pääsee testaamaan oman tekniikkansa toimivuuden. Voittaminen ei ole pääasia, kilpailuissa oppii myös paljon uutta seuraamalla toisia kilpailijoita. Kilpailussa kamppaillaan omassa painoluokassa sekä juniorit myös omissa ikäluokissaan. Tytöille, pojille, miehille, naisille ja senioreille on omat sarjansa. 


Toinen judon kilpailumuoto on katakilpailut. Kata tarkoittaa muodollista liikesarjaa, jota judokat suorittavat. Katakilpailussa liikesarjaa esitetään tuomareille ja he arvostelevat sen. Katassa voidaan harjotiella myös kilpailuissa kiellettyjä vaarallisempia liikkeitä turvallisesti, esimerkiksi polvilukkoja. 

Judo kehittää niin fyysisesti kuin henkisesti. Judo kehittää tasapuolisesti ja tehokkaasti kestävyyttä, voimaa, nopeutta, notkeutta, ketteryyttä ja tasapainoa. Judo kehittää myös henkistä puolta, oppii voittamaan sekä häviämään sekä kunnioittamaan toisia ihmisiä.


Lähde: Judoliitto 14.8.2018 https://www.judoliitto.fi/judo/
Judo logo